HTML

Sikeres átállás

2007.01.08. 02:05 Bizi

Péntekről szombatra virradó este gyakorlatilag sikeresen átálltunk az új szerverpárosra.
Tipikus kutyaütő magyar hosting és regisztrátor cégek miatt egy domain-hoz tartozó ftp nem elérhető, de az összes többi szolgáltatás az összes többi domain beindult. Ezekről a cégekről majd szeretnék külön postban is írni, most csak annyit, hogy több domaint nem írtak át többszöri halogatás után se (ez miatt egyébként a két hetes csúszás is). Ezekből az elmaradt domainokból egynél volt ftp is. Elég elrettentő példákat hallottunk arról, hogy egyes helyeken milyen remekül és milyen hosszú időre be tud cache-elődni a domainhoz tartozó ip, így az átállásnál ettől féltünk a legjobban. (szerintem) gondos tervezést keresztülhúzta a magyar rögvalóság, így az új szerverhez az átírás nem megtörténte miatt illetve a dns cache miatt nem odatalálók számát és ennek az időszaknak a csökkentése végett az alábbi megoldást választottuk:
A régi szerver úgy lett beállítva, hogy minden hozzáérkező kérést továbbküld az új szerverhez, az új meg az ilyen kéréseket nem közvetlenül a userhez, hanem a régi szerveren keresztül küldi vissza. Erre az inteligensebb tűzfalak és kevésbé inteligens alhálózatok miatt van szükség - a züzemeltetőnk szerint. Sajna ezzel a kőkorszaki ftp szaki nem tud együttműködni, így az ebben a formában nem működött.
Egyébként az átállás kb 3 órát vett igénybe teszteléssel együtt, amiből 1-1,25 óra volt a teljes elérhetetlenség (másolás, kicsomagolás, szolgáltatások beindítása), onnantól kezdve kívülről elérhető volt illetve gyakorlatilag innentől fogva a régi ip címre érkező kérések is beestek az újra. Eztán jött a tesztelés, majd a slave gépre történő szinkronizálás (ez mondjuk egy időre megfogta a gépet), majd a fullteszt.
A végén már csak levezetésként olvastam egy kicsit és háromkor bezuhantam az ágyba. Ám a legnagyobb elismerést a reggel/délelőtt hozta meg: párom megébredt mikor lefeküdtem és reggel gyerkőcöket visszafogta így sikerült egy nagyot aludnom.

Szólj hozzá!

Címkék: költözés szerver

A bejegyzés trackback címe:

https://nemoldal.blog.hu/api/trackback/id/tr9326927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása